Theater Zeebelt: Hoe klinkt dat wat je ziet?

Of music in language, sonifications
door Anne Wellmer, Tanja Smit, Jaap Blonk e.a.

Hoe klinkt dat wat je ziet? In Zeebelt neemt een groep muzikanten het veelzijdige tekstwerk van beeldend kunstenaar Tanja Smit als uitgangspunt voor hun project. Gezamenlijk onderzoeken zij in Zeebelt hoe haar werk als partituur is uit te voeren, met afsluitend twee optredens.

Muziek en beelden hebben een innige, verwikkelde relatie met elkaar. Beelden roepen bij muzikanten een bepaalde klank of sfeer op. Ze inspireren vaak tot het maken van een song. Maar wat als deze relatie minder vrijblijvend wordt en er een direct verband wordt aangegaan door het kunstwerk als bladmuziek te beschouwen? Deze specifieke verbinding tussen muziek en beeldende kunst, ‘notations’, is een actueel thema dat Zeebelt graag omarmt.
Een week lang wordt in Zeebelt door een bijzondere samenstelling van musici onderzocht hoe de kunstwerken van Tanja Smit muzikaal zijn uit te voeren. Tanja Smit is beeldend kunstenaar en vooral bekend om haar tekstwerken, ook wel mappings te noemen. Het zijn visuele analyses van bestaande gedrukte teksten.
Samen met de muzikanten gaat zij op zoek naar een muzikale taal voor haar werken, waarbij ieder de leiding neemt over één of meerdere kunstwerken. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 september treden zij op voor publiek in een speciale setting.

Dit bericht is geplaatst in Events, Geen categorie en getagd. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.