Silent Cacophony (Stilte tijdens de storm)

performances, poëzie, muziek en verhalen op verschillende locaties

O
p 11 november –Remembrance Day- worden in Engeland de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdacht. Gedurende deze dag vinden er optredens plaats op meer dan 30 locaties in Londen, Brighton, Nederland, Frankrijk, Libanon en in de Verenigde Staten onder de naam Silent Cacophony.

Silent Cacophony gebruikt de locaties van V2- en Zeppelinaanvallen (Eerste Wereldoorlog) om de stilte te onderzoeken midden in de oorlog. Als een verkenning van de verschillende meningen die heersen aangaande oorlog en niet om een politieke zaak te dienen.

De V2´s richtten in de Tweede Wereldoorlog grote schade aan in steden als Londen en Brighton, waar het initiatief ligt voor Silent Cacophony. Den Haag, met het Haagse Bos als één van de grote lanceerbases van de V2’s, doet voor het eerst mee in dit programma.Op 3 maart 1945 vielen bij een bombardement van de Engelse luchtmacht, bedoeld om de V2´s in het bos uit te schakelen, de bommen op het Bezuidenhout.

Dichter Harry Zevenbergen bezocht samen met Kim Zeevalk en Jitske Anker, leerlingen van het Haags Montessori Lyceum, het Haagse Gemeentearchief. Geïnspireerd door de verhalen, beelden en informatie schreven zij gedichten die op 11 november worden voorgedragen. De muzikale begeleiding is in handen van Timo de la Mar en Jimi Hellinga.

Op verschillende locaties in het Haagse Bos en Bezuidenhout worden optredens gegeven. Een boswachter en een bewoner van het Bezuidenhout vertellen al wandelend het verhaal van het bos en de wijk tijdens de oorlog. Het programma wordt afgesloten met poëzie en muziek in een huiskamerachtige setting, zoals dichters en toehoorders ten tijde van oorlog samenkwamen in huiskamers om te lezen en te luisteren.

Silent Cacophony
Gedichten van Harry Zevenbergen, Kim Zeevalk en Jitske Anker.
Muziek van Timo de la Mar en Jimi Hellinga.
Maandag 11 november 2013 Aanvang: 19.30 uur
Deelname: 5 euro
Reserveren verplicht via:
harryzevenbergen@ziggo.nl
( na reservering ontvangen deelnemers informatie over het startpunt)

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door Peter van Schie (HML), Haags Gemeentearchief, Staatsbosbeheer, www.bezuidenhout.nl, Gemeente Den Haag (stadsdeel Haagse Hout), Knapzak & co., Haags Dichtersgilde.

www.silentcacophony.co.uk
http://www.silentcacophony.co.uk/#!blog/c1
www.dichtersgilde.nl

Dit bericht is geplaatst in Events, Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.