Het winnende verhaal is… ‘Dennenorchis’ van Else de Jonge

Literatuurprogramma WOORD in Het Nutshuis in Den Haag op 28 mei 2016

Uit de vele inzendingen voor het open podium werden twee verhalen van veelbelovende schrijvers geselecteerd. De 22-jarige Ezra Hakze, die in het eerste jaar zit van de Schrijversvakschool en Nederlands studeert in Amsterdam, droeg haar verhaal ‘Wekker’ voor. Doeke Fennema, die als dichter veelvuldig van zich liet horen in het circuit van de Poetry Slams en op dit moment studeert aan de Schrijversvakschool, besteeg het podium met zijn verhaal ‘IJzeren oogst’. Samen met de zes deelnemers aan de speeddates maakten Ezra en Doeke kans op een publicatie in het literaire tijdschrift Extaze. Tegen het einde van het programma maakte tijdschriftmedewerker Mischa van den Brandhof de winnaar bekend.
Hieronder het juryrapport uitgesproken op 28 mei 2016 j.l.:

De inzendingen voor WOORD zijn rijkgeschakeerde verhalen, die ons meevoerden van Texel tot aan Vlaanderen, van het fietsenhok naar het pleintje om de hoek, van een niet-uitgekomen kinderwens tot de ontreddering van ouderdom, van je verschuilen in een berenpak tot gewoon naar huis willen.

Voor ik de winnaar bekend maak, een bemoedigend woord aan de schrijvers. Wat zijn jullie dapper dat je mee gedaan hebt! En ga door! In de woorden van Virgina Woolf: So long as you write what you wish to write, that is all that matters; and whether it matters for ages or only for hours, nobody can say*.

Fictie, in tegenstelling tot non-fictie, is niet feitelijk waar. Toch moet een verhaal echt zijn, authentiek zijn. Een goed verhaal is niet ‘verzonnen’, maar kenmerkt zich door een eenheid, realiteit, en waarheid in de beschrijvingen. Het heeft diepere emotionele lagen, waarop de lezer meevribreert.

Het winnende verhaal is… Dennenorchis van Else de Jonge. Het is een helder geschreven verhaal over een zachte, tedere jongen in een harde wereld. Onder het simpele taalgebruik gaat een rijke belevingswereld schuil, die gedeeltelijk in het verscholene blijft. Het heeft ritme. Het stille verdriet ervan ontroert.

Dennenorchis zal gepubliceerd worden in een van de volgende nummers van Extaze, uitgegeven door Uitgeverij In de Knipscheer. Gefeliciteerd, Else!

Mischa van den Brandhof

* A room of One’s Own,1929

 

Dit bericht is geplaatst in Home en getagd, , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.