Het Extaze Viltjesboek, geschenk voor abonnees

Terwijl Extaze 8 (De biograaf) in Steenwijk van de persen rolt, wordt het Extaze Viltjesboek gevouwen, bijgesneden en geniet. De totstandkoming van dat boekje vormt een verhaal op zich. Beeldend kunstenaar Diederik Gerlach stuurde de redactie enkele bierviltjes toe, die met potlood of penseel waren bewerkt door de fotograaf, dichter en kunstschilder Gerard Fieret (1924–2009).
‘Of wij er iets mee konden.’
Dat konden we. De eerste gedachte was de mooiste Fieret-viltjes op de website te plaatsen. Terwijl we de voorbereidingen daartoe troffen, vernamen we dat ook beeldend kunstenaar Agnes de Wit enkele Fieretjes in haar bezit had. Daarmee werd de keus ruimer. Juni 2013 spoedde zich naar zijn einde, Extaze in Pulchri 7 zat er al aan te komen en we dachten: waarom geen filmpje gemaakt van de viltjes en die tijdens de avond vertonen? Zo gedacht, zo… nee: de grijze cellen bleven werken. Niet alleen de viltjes van Fieret waren mooi, ook het concept was bijzonder: beelden op een klein, rond afgesneden vlak. Het paste goed bij het thema van de Pulchri-avond: de mens in de afgebakende ruimte. Het vervolg van het verhaal lag voor de hand: we vroegen ‘Extaze-kunstenaars’ of zij twee of drie blanco viltjes willen bewerken. Dan zouden we daar een film van maken. De kunstenaars die wij benaderden reageerden enthousiast. ‘Hoe lang hebben we nog? Tien dagen? Komt voor elkaar.’ Het kwam voor elkaar, Els Kort monteerde de film, Robert Kroos componeerde er muziek bij en Cor Gout declameerde op de avond van de 11e juli zijn gedicht over Gerard Fieret.
Nog steeds waren de ideeën niet op. We wisten: Extaze heeft abonnees nodig en een wervingsactie voor abonnees zou kunnen helpen. Hoe potentiële abonnees te verlokken? Door ze een welkomscadeau te geven… maar wat? Ja natuurlijk… een viltjesboek. En zo kwamen de viltjes via de enveloppen naar en van de kunstenaars, Els’ computer en het beeldscherm aan de wand van Pulchri op papier terecht, met een korte inleiding en met informatie over de kunstenaars. Alles fraai vormgegeven door Els.
Van juni tot op de dag van vandaag heeft het viltjesidee in de lucht gedwarreld, om op de meest onverwachte plaatsen neer te dalen. In Vianen bijvoorbeeld, waar Joost de Jonge een envelop met lege viltjes ontving die niemand hem ooit gestuurd had. Hij bewerkte er twee en één daarvan laten we hier zien. De idee was sterker gebleken dan de werkelijkheid.

Het viltjesboek is een cadeau. Voor de kunstenaars die aan het project hebben meegewerkt, voor de abonnees van wie sommigen ons al vanaf het 0-nummer hebben gesteund en voor de nieuwe abonnees, die we van harte verwelkomen. Met viltjes. En laten ze er maar een glaasje op neerzetten. Dan doe wij dat ook.


Abonnee worden?

De viltjes-films

Dit bericht is geplaatst in Home. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Het Extaze Viltjesboek, geschenk voor abonnees

  1. Pingback: Wordt abonnee en ontvang het Extaze Viltjesboek | Extaze