Extaze in Pulchri: De Fieretfilmpjes en terugluisteren

De viltjesfilm, de viltjesfilm, de viltjesfilm, de viltjesfilm, de viltjesfilm, de viltjesfilm, de viltjesfilm, de viltjesfilm, de…
(snel achter elkaar uitspreken, geen fouten maken!)

Diederik Gerlach en Agnes de Wit hadden ons afbeeldingen doorgemaild van bierviltjes die door de Haagse kunstenaar Gerard Fieret (1925-2009) waren betekend of beschilderd. Mooi waren ze, en we wilden er iets mee doen. In ons concept voor het papieren tijdschrift pasten ze niet, op onze website zouden ze niet geheel tot hun recht komen. Wat ermee aan te vangen?
We besloten er een filmpje (Els Kort) met muziek (Robert Kroos) van te maken en dat tijdens de presentatie van Extaze 7 in Pulchri te vertonen, begeleid door een gedicht over de mens en kunstenaar Fieret (Cor Gout).
Terwijl we bezig waren met de realisering daarvan, ontstond spontaan een tweede idee. Het thema van Extaze 7 en van de presentatieavond was: ‘De mens in de afgebakende ruimte’. Wat als we beeldend kunstenaars uit de eigen (Extaze-)kring eens vroegen zich met potlood, pen of penseel in de afgebakende ruimte van een bierviltje te wagen? Ook daar zouden we een viltjesfilm mee kunnen maken en daarnaast een kleine expositie in de Weissenbruchzaal van Pulchri.
Het was kort dag, ruim een week voor de avond in Pulchri (11/7/13), maar we waagden het er op, we mailden rond. Niemand van de benaderde kunstenaars aarzelde: ‘Leuk idee! Stuur die blanco viltjes maar op!’ Dat deden we en binnen een paar dagen kregen we ze terug als steeds weer verrassende ronde miniatuurtjes.
Hierbij de films (Els Kort) van het Extaze-viltjesproject.

Redactie Extaze/Extaze in Pulchri


Gerard Fieret


Cor Gout (1 viltje), Ronnie Krepel (3), Philip Akkerman (3), Natasja van Kampen (3), Harrie Geelen (3), Yolanda Nusselder (3), Euf Lindeboom (3), Jurjen de Haan (3), Lucas van Eeden (3), Harry Haarsma (3), Nina Roos (2), Marcel van Eeden (3), Hélène Penninga (3), Bob Lens (4), Diederik Gerlach (3), Babette Wagenvoort (4), Zeloot (Eline van Dam) (2), Agnes de Wit (3), Els Kort (1)

Extaze in Pulchri gemist?:


Foto’s Eduard Eenkhoorn

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Home. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Extaze in Pulchri: De Fieretfilmpjes en terugluisteren

  1. Pingback: viltjes extaze 7 | signed / tekenend

  2. Pingback: Het Extaze-viltjesboek | Extaze