Els de Groen ‘Beste stadsdichter 2016’

els de groen

Op zaterdag 3 september werd in Lelystad de 12de editie van de Nationale Stadsdichtersdag 2016 georganiseerd. Op die dag werden alle, door hun gemeente erkende, stadsdichters van Nederland en Vlaanderen uitgenodigd om naar Lelystad te komen en hun Stadsdichterspoëzie te presenteren. Dit zijn er inmiddels 61 totaal, 47 in Nederland en 14 in Vlaanderen. In het kader hiervan is uit 400 ingezonden gedichten een selectie gemaakt van 100 gedichten die is gepubliceerd in de dichtbundel “Stadshart”. Het gedicht “Groei” van Els de Groen werd door de jury onder leiding van Luc Baaten beloond met de eerste prijs van deze stadsgedichtenwedstrijd: ‘Het taalgebruik is treffend. Zelfs in de vormgeving van het gedicht is groei zichtbaar gemaakt.’

 

Groei

 

Ik weet niet wie het snelst groeide, ‘s-Gravenhage of ik

Het was kort na de oorlog en we hadden beiden trek  

De stad verslond de polder en de tuinbouwkassen

Ik at stamp met kaantjes, pap en kokosbrood

Zij kreeg nieuwe straatnamen

Ik kreeg nieuwe schoenen

 

We waren heel verschillend van elkaar, de stad en ik

Maar ook onafscheidelijk met elkaar verbonden

Morste zij rode menie, ik speelde kappertje

Kruimelde zij kalk, ik trok hinkelbanen

Schoot zij op langs steigers

Ik klom een eindje mee

 

Verhuizen deden we ook samen, ‘s-Gravenhage en ik

Zij betrok nieuw weideland tussen smalle vaarten

Ik een nieuwe woning in alweer een buitenwijk

Maar zij overwoekerde niet meer alle groen

En ik hield op met keten

We waren uitgegroeid

 

Meer over Els de Groen op deze site: www.indeknipscheer.com

Dit bericht is geplaatst in Home en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.