Op donderdagavond 29 september 2016 organiseert de Nederlandse ambassade in Brussel in samenwerking met het Springergenootschap een literaire avond op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Brussel (Horizonlaan 22, 1150 St. Pieters-Woluwe). Onderwerp is Diplomatie en Literatuur: waarover schrijft een diplomaat-schrijver, wat is de wisselwerking tussen zijn/haar schrijven en het diplomatieke vak, en welk spanningsveld bestaat er tussen roman en werkelijkheid, tussen feit en fictie?
Vier schrijvers die diplomaat zijn (geweest) staan die avond centraal: Carel Jan Schneider/F. Springer (belicht door zijn biografe Liesbeth Dolk), Pauline Genee en Richard Osinga. Filmmaker Rob Rombout zal aandacht schenken aan Robert van Gulik, over wie binnenkort zijn documentaire in première gaat. Timon Salomonson modereert de avond.
Carel Jan Schneider (1932 – 2011) was bestuursambtenaar in het voormalige Nederlands-Nieuw Guinea en Nederlands diplomaat. Onder het pseudoniem F. Springer schreef hij vanaf 1962 zestien romans en verhalenbundels. Eind 2015 verschenen Tabee New York, Bougainville, Bandoeng-Bandung en Kandy onder de titel Boeken van herinnering als pocket in herdruk.
Liesbeth Dolk is onderzoeker en werkt in opdracht van het Nederlands Letterenfonds aan een biografie van Carel Jan Schneider/F. Springer. In 2012 verscheen haar fotoboek Vindplaatsen. De Indische jaren van F. Springer.
Pauline Genee werkt op het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2014 verscheen haar debuutroman, Duel met paard, dat positief werd gerecenseerd in De Wereld Draait Door, Volkskrant, Trouw en NRC. In korte tijd verschenen drie drukken. In 2017 komt haar tweede roman, Roadblock.
Richard Osinga was als Nederlands diplomaat werkzaam in Algiers en Dakar. Nu is hij internetondernemer. Zijn eerste boek Bor in Afrika over een jonge diplomaat in een denkbeeldig Afrikaans land werd door HP/De Tijd een gedroomd debuut genoemd. Daarna volgden de romans Klare taal, Een duivel met een ziel en Wembley.
Rob Rombout [deelname onder voorbehoud] is een Nederlandse filmmaker, docent en lector. Zijn meest recente documentaire is On the track of Robert van Gulik. In deze documentaire gaat hij op zoek naar sporen van de Nederlandse schrijver (de Rechter Tie-romans) en diplomaat Robert van Gulik (1910-1967) in dagboeken en getuigenissen. De documentaire gaat in première op het Nederlands Film Festival (Utrecht, 21 tot 30 september 2016).
Timon Salomonson is een Belgisch diplomaat wiens eerste roman De diplomatie der dingen op de short list belandde van de beste Belgische debuten van 2014 (Boekenbeurs, Antwerpen). Hij werkt aan een tweede roman.